Kongasjärvi - Marikaisjärvi

Koko kylä kasvattaa

Sisällysluettelo

Maailman parhaat mummolat

Täältä me olemme ponnistaneet maailmalle! Meillä on ollut mahtava lapsuus – olemme oppineet vastuunottoa, tasa-arvoa, yhdessä tekemistä, talkoilua yhteisen hyvän eteen. Meihin on luotettu, meitä on tuettu. Mikä tahansa onnistuu, kun on valmis tekemään työtä sen eteen. Tähän samaan pyrimme omien lastemme kanssa!

Kongasjärvi- Marikaisjärvi alueella asuu nykyisin vakituisesti noin 90 hlöä, noin 40 taloutta. MUTTA edelleen hyvät kyläläissuhteet, tiiviisti vierailevat lapset ja lapsenlapset tekevät kylästämme edelleen AKTIIVISEN.

Jalkapallohulluin kylä

Kilpailuhenkisyys on syvällä Kongasjärveläisten geeneissä. Erityisesti jalkapallo on ollut aina lähellä kaikille Kongasjärven kasvateille.
Kyläsarjat, jalkapallot ja kaukalopallot, ovat aina olleet vuoden kohokohtia – taistelua henkeen ja vereen 😊
Meidän jalkapallokasvatit lapsineen vaikuttavat edelleen useilla paikkakunnilla aktiivitoimijoina ja pelaajina

Historiaa; Kauko Hemmilä toi jalkapallon Kongasjärvelle Ruotsista v 1956 kun palasi sotalapsi ajoilta Suomeen.  Jalkapallo oli pitkään ainut yhteinen kieli sisarusten ja muiden kylän nuorten kesken.

Haasteet on tehty voitettaviksi

Se, mitä ei ole, tehdään tunteja laskematta!

  1. Tehdään yhdessä, yhteisen hyvän eteen
  2. Talkoillaan yhdessä – tunteja laskematta
  3. Vastuunotto – se mitä päätetään, se tehdään.
  4. Mikään ei ole mahdotonta – kaikkea osaa ja pystyy kun vaan haluaa!
  5. Positiivisuus – Huumoria unohtamatta!

Ohrarieska ja rössy-maitokeitto

Marikaisjärven-Kongasjärven perinneruokaa Liisa Jaurakkajärven äidin ohjeen pohjalta.

Ohrarieska

  • 1 l rasvatonta maitoa tai vettä
  • 1rkl suolaa
  • 4-6 dl ohrajauhoja. Kokeneempi tekee löysemmän taikinan kuin aloittelija.

Valmistusohjeet

  1. Sekoita ainekset keskenään.
  2. Kaada taikina ohrajauhotetulle leipomapöydälle, pyöräytä kevyesti taikina rullaksi
  3. Jaa taikina 8-10 osaan, muokkaa “leipäreeksi” kaaviloi (ohrajauhoja leipäreen alla)
  4. Pyyhi ylimääräinen jauho kevyesti rieskan pinnalta pois. Pistele rieskapistimellä tai haarukalla.
  5. Paista rieskat välittömästi 350-400 asteisessa uunissa hetki. Käännä tarvittaessa.

Tällä ohjeella tehdyt rieskat ovat olleet suosittuja niin ystäväpiirissä, juhliin tilattuna, hirvipeijaisissa, ystäville joulutervehdyksenä kuin leivontapäivänä lämpimäisinä annettuna.

Rössy-maitokeitto

  • 1 l maitoa
  • 1/2-1 tl suolaa
  • 250-300 g rössyä (veripalttua)
  • 30 g voita
  • 4 viipaletta pullapitkosta

Valmistusohjeet

  1. Pilko rössy pieniksi kuutioiksi.
  2. Lämmitä maito kattilassa, lisää rössy. Keitä pienellä lämmöllä niin, että rössy alkaa vähän hajoamaan
  3. Lisää pulla viipaleet 6 osaan paloteltuna, jatka hetki keittämistä
  4. Lisää suola, tarkista maku
  5. Lisää voi, lopeta keittäminen voin lisäämisen jälkeen

Tämä on ollut varmaan taloissa ennen pikaruokaa. Rössyä on syksyllä tehty ja kuivattu. Siitä on nopeasti saanut ruoan, kun ei ole ollut aikaa keitellä kauan. Äitini laitto pitkopullaa keittoon lisäksi, jotta lapset söivät mieluummin.

Anna ideasi osallistavaan budjetointiin (Osbu)

Skip to content