Kuu-ukko

Johannes Kemppanen, Pudasjärvi

”Minä olen Johannes Kemppanen. Olen Pudasjärveltä, ja Pudasjärven hirsikoululla opettajana. Lisäksi minä olen avaruustieteilijä. Olen sellainen ikuinen opiskelija. Minulla on Oulun yliopistossa tällä hetkellä 11. vuosi käynnissä. Opiskelujeni ohella minun perustyöni on olla tällaisena joka paikan höylänä. Käyn koululla töissä aina, kun on pyydetty – eskaritätiksi tai kemian opettajaksi. Se on ollut hyvin vauhdikasta elämää, moneksi olen päässyt ja olen tykännyt.”

”Silloin, kun minä en ole koululla juttelemassa hauskoja lapsille, olen tutkinut avaruuslentoja NASAlle. Tämmöisenä perusnörttinä asia on aina kiinnostanut. Mietin, mitä voisin itse saada aikaan, ja kun minulla oli historian opiskelijana taitojakin, niin sitten minä vain laitoin heille 1,5 vuotta sitten Facebookissa viestiä. Kysyin, tarvitsetteko apupoikaa. NASAlla oli iso vuosipäivä tulossa ja olin huomannut, että heillä ei ollut mitään suunniteltuna. Minulla oli jo sata sivua tutkimusmateriaalia aiheesta ja he olivat kovasti kiinnostuneita. He sanoivat, että kokeillaan, jos minä jotain osaisin tehdä ja sillä tiellä tässä nyt sitten ollaan.”

”Elämme nyt parhaita aikoja kertoa NASA-hommistani, koska juuri kun teemme tätä haastattelua, on kulunut tasan 50 vuotta siitä, kun kuuluisan Apollo 13 -lennon happisäiliö räjähti ja miehistö joutui vaaraan siellä avaruudessa. Minä olen tällä hetkellä sen yksittäisen avaruuslennon suurin asiantuntija, jota maailmasta tällä hetkellä löytyy.

NASAlle työskentely on aika omatoimista. Minulta kysyttiin, osaanko html-ohjelmointia. Sanoin, että olen joskus 15 vuotta sitten kokeillut ja vastaus oli, että ”no hyvä, se riittää kyllä”. Sitten minä rupesin koodaamaan NASAlle nettisivuja. Pitkiä päiviä ja öitä, koska sitä tietysti tehdään, kun ei ole muita töitä. Aamulla kahdeksalta minulle on saattanut tulla puhelu, että tuletko yhdeksäksi töihin. Olen ollut päivän koululla töissä ja sitten kun olen päässyt kotiin, olen romahtanut siellä johonkin sängylle tai sohvalle. Sitten olen ruvennut miettimään, että mitähän polttoainejärjestelmiä tai muita sitä tänään voisi tutkia ja laittanut omiin tietokantoihin uusia päivityksiä aiheesta.

Tällaisena nörttinä olen tietysti tuntenut aika paljon vetoa myös Star Trekin maailmaan. Se on jostain teini-iästä asti aina kulkenut mukana, välillä enemmän ja välillä vähän vähemmän. Itse asiassa sieltä Star Trek -puolelta sainkin kannustusta kysyä NASAlta näistä Apollo-jutuista. Jos miettii näitä avaruushommia, niin kyllähän ne ovat aika voimakkaasti addiktoivia.”

”Olen tavallaan tällainen istukas täällä. Olen muuttanut 6-vuotiaana Pudasjärvelle. En ole ihan syntyperäinen, mutta jos 24 vuotta täällä on asunut, niin silloin on melkein aito pudasjärveläinen. Tämä on maaseutupitäjä, täällä on maaseudun hommat: on käyty ulkona ja tai sitten kylillä. Olen itse asunut vähän kauempana tästä keskustasta. Aina kyseltiin, että oletko keskustasta vai syrtsyltä, eli syrjäkylältä, niin kuin siihen aikaan sanottiin. Se oli lasten kisailua siitä, että jos et asunutkaan kaupungin keskustassa siitä saattoi joskus kuulla.”

Maailma on nykyään muuttunut niin pieneksi, että sillä ei ole väliä missä itse olet, kunhan löydät ne oikeat ihmiset jostain, missä he sitten piileskelevätkin.

”Pudasjärvi on hyvä avaruusjutuille, koska tämä on ollut kuuluisa ufopitäjä 70–80-luvun vaihteessa. Syötteen alueella on kuulemma nähty kaikenlaisia valoja ja niitä on pitemmältäkin tultu katselemaan. Näistä ufohavainnoista huolimatta olen itse vähän niin kuin taivaalta tänne tippunut. Välillä siltä vähän tuntuu. Maailma on nykyään muuttunut niin pieneksi, että sillä ei ole väliä missä itse olet, kunhan löydät ne oikeat ihmiset jostain, missä he sitten piileskelevätkin. Heitä voi vaikka Facebookistakin löytyä, niin kuin minulle kävi.

Vaikka olen aika korkealentoisissa jutuissa mukana, niin kyllä minulla olisi toiveissa kasvaa aikuiseksi jossain vaiheessa, valmistua ja hakea jonkinlaista vakityöpaikkaa. Tällaisia ihan tavallisia perushuolia minulla on sen suhteen, että mistä oma työpaikka sitten löytyy, Pudasjärveltä tai jostain muualta.”

Skip to content