Laumansa johtajat

Jonna ja Janne Määttä, Pudasjärvi

Janne:
”Aloita vaan.”

Jonna:
”Mutta kun minulta alkaa tulemaan, niin se ei lopu.”

Janne:
”Loppuu se. Aloita nyt, niin minä peesaan täältä.”

Jonna:
”Okei. Minä olen Jonna Määttä. Virallisesti olen Johanna, mutta kaikki sanoo Jonnaksi. Ja olen huskyfarmarina Syötteellä.

Janne:
”Ja minä olen Janne Määttä. Vedämme täällä pääasiassa huskyvaljakkosafareita.”

Jonna:
”Talvikausi on meille tärkein sesonki ja silloin on eniten asiakkaitakin. Toki kesälläkin on toimintaa. Teemme paljon myös oheisjuttuja, kuten rivertubingia, kanoottiretkiä joella ja järvellä sekä kalastusta. Olen aiemmalta ammatiltani hieroja-kuntohoitaja. Teen kaikkea, mitä olen aikaisemmissa työpaikoissa tehnyt, kuten hierontoja ja turvehoitoja.”

Janne:
”Entinen ammattini on sähköasentaja ja teen ohessa rakennus- ja sähköhommia. Kaikkea, mitä mieleen juolahtaa ja myös siitä vähän vierestäkin.”

Jonna:
”Me teemme, mitä osaamme, ja jos jotain emme osaa, niin opettelemme ja teemme sitten.”

Toteutunut unelma

Jonna:
”Olen syntyjäni Kiimingistä, ja Janne on Haapalehdon poikia Oulusta. Viisi vuotta ennen tänne tuloa olin Oulun Edenissä töissä ja istuin paljon koneen ääressä tekemässä kurssisuunnitelmia. Työni oli enemmän koneella istumista, kuin asiakkaitten kanssa tekemistä. Tein silloin itselleni unelmakartan. Kirjoitin, että viiden vuoden päästä tulen työskentelemään luonnon keskellä ihmisten ja eläinten parissa.

Edenin uran jälkeen olin itsenäisenä ammatinharjoittajana, ja tein ryhmäohjauksia, hierontoja ja turvehoitoja asiakkaille. Tulin tänne Syötteelle pikkujouluaikaan tekemään hierontoja kaverini henkilöstölle. Hänelle oli tarjottu tätä 92 koiran huskytarhaa ostettavaksi, mutta hän ei halunnut tällaista ”24/7 luonnossa” -työtä. Hän sanoi minulle, että ”sinähän olet opiskellut eräoppaaksi, eikö sinua kiinnostaisi”. Olin heti, että hep. Kyllä!

Menin kotiin ja Janne sanoi, että ”Pudasjärvelle? Syötteelle? Ei missään nimessä!” Kuukauden pehmittelyn jälkeen hän sanoi, että ”lähdetään katsomaan”. Janne oli jo hieman kyllästynyt byrokratiaan sen aikaisessa työssään. Vuoden 2010 tammikuussa tulimme katsomaan ja kesäkuun ensimmäinen päivä ostimme paikan koirineen päivineen ilman mitään valjakkokoirakokemusta.

Janne:
”Sellainen on meidän tarinamme.”

Jonna:
”Jos on unelmia, ne kannattaa kirjoittaa ylös tai sanoa ääneen. Ne nimittäin toteutuvat todellakin.”

Ihminen on aina pomo

Jonna:
”Kun toimitaan koirien kanssa, niin pitää olla mahdollisimman tasapuolinen. Ne ovat niin kuin kolmevuotiaat kakarat. Jos yhtä menet esimerkiksi hieromaan ja hierot toista vähän pitempään, niin sille toiselle kolmivuotiaalle tulee kiukku.”

Janne:
”Koiralaumassa on johtaja, mutta ihminen on kuitenkin aina pomo.”

Jonna:
”Voimalla ei koiralta saa johtajuutta, vaan pitää olla luottamus sen eläimen kanssa. Se pitää ansaita. Olemme silloin tiukkoja, kun on tarve, mutta lempeä vahva käsi on hyvä.”

Janne:
”Huskyt ovat aika lupsakoita. Kyllä sitä kantapään kautta on opeteltu monia asioita. Toisaalta hyvä, koska ne muistaa sitten, mitkä on oppinut.”

Parasta tässä työssä on se, että mikään päivä ei ole samanlainen. Se antaa koko ajan.

Jonna:
”Alkuun jännitti mahdottomasti. Ja silloin, kun jännittää liikaa, niin et toimi hyvällä tavalla. Aluksi meinasin hermostua, kun valjakot ovat solmussa ja koirat painelevat metsään jäniksen perään. Mutta mitä rauhallisempana itse pysyy tuolla reitillä, niin sen rauhallisempaa on toiminta.

Moni on ihmetellyt, että miten nämä koirat ovat niin hiljaisia. Niitä hoidetaan, rapsutellaan, hierotaan, ruokitaan riittävästi ja pidetään hyvää huolta. Vaikka ne kiipeävät aidan yli tai karkaavat aidan ali, ne harvoin lähtevät kotipihalta mihinkään. Niillä on hyvä olla täällä.

Kun menee lähelle noita koiria, niin ne tulevat iloisesti vastaan ja tervehtivät vastaantulijaa. Se ilo tarttuu. Jos on vähänkään hankala hetki, niin menen tuonne koirien luokse vähäksi aikaa pörräämään. Pahantuulisuus katoaa aika äkkiä.”

Janne:
”Parasta tässä työssä on se, että mikään päivä ei ole samanlainen. Se antaa koko ajan. Samoja asioita tehdään rutiinilla, lähetään safarille talvella, mutta kaikki safarit ovat erilaisia. Koirat ovat eläimiä, ne tekevät kaiken maailman omia juttuja, mutta se on vain hauskaa.”

Skip to content