Metsästäjät

Sanna ja Antti Kokko, Pudasjärvi

 

Sanna:
”Olemme Sanna ja Antti Kokko. Olemme asuneet Pudasjärvellä ehkä kuutisen vuotta. Olemme viettäneet lapsuuden Pudasjärvellä, ja sitten aikanaan lähteneet opiskelemaan Ouluun. Joskus pikkulikkana tai teini-ikäisenä manasin edesmenneelle isälleni, että jos minä täältä joskus pois pääsen, niin ikinä en takaisin tule. Isä tuttuun tapaansa rauhallisesti totesi, että se saattaa mieli muuttua. Oikeassa oli.”

Antti:
”Olen metsästänyt koko pienen ikäni, niin kuin Pudasjärvellä suurin osa nuorista miehen aluista. Kun meille tuli saksanseisoja ja kun aloimme sitä kouluttamaan ja kulkemaan yhä enemmän metsässä, niin ramppasimme täällä Pudasjärvellä mummoloissa kaikki viikonloput. Jossakin vaiheessa huomasimme, että miksemme me voisi asua täällä, kun tuo etätyön tekeminen on nykyään mahdollista.”

Sanna:
”Se on kyllä mukavaa, että lapset oppivat luontoon ja siihen, mitä se merkitsee. Samalla tavalla, kun itsekin olen oppinut, kun olen kasvanut täällä vähän syrjemmässä. Luulen, että siitä tulee hyvin merkityksellinen asia, ja tuttu ja turvallinen ympäristö olla ja ajatella asioita.”

Antti:
”Nyt voi kotipihasta lähteä marjahommiin tai mihin tahansa. Toivottavasti luonnon antimet joskus löytyvät lastenkin ruokapöydästä. Nyt niitä toki löytyy, mutta jospa he sitten jossain vaiheessa itse myös käyvät keräilemässä sienet ja marjat ja kenties jopa aloittavat metsästyksen. Aika näyttää.”

Eränkävijöitä ja suometallia

Sanna:
”Olemme olleet Eränkävijät-sarjassa mukana ihan alusta asti. Se oli puolittainen vahinko, että siihen ajauduimme, mutta se on ollut mielenkiintoinen projekti.”

Antti:
”Meitä pyydettiin koekuvauksiin ja arvoimme, että lähdemmekö mukaan vai emme, mutta sitten ajattelimme, että miksipäs ei. Kävimme koekuvauksissa säheltämässä ja kun siitä kuukauden päästä tuottaja ilmoitti, että meidät on valittu, me vielä mietimme, että tohtiiko tämmöiseen lähteä. Sitten ajattelimme, että ei tämmöistä mahdollisuutta tule kuin kerran elämässä.”

Ei tämmöistä mahdollisuutta tule kuin kerran elämässä.

Sanna:
”Se, että olemme olleet mukana Eränkävijöissä, on tuonut positiivisessa valossa Pudasjärveä esille koko Suomen ja jopa maailman mittakaavassa. Varsinkin vanhemmat ihmiset tulevat kaupassa selvittämään, että onpa mukava katsoa Eränkävijöitä.

Joskus opiskeluaikaan tuntui välillä, kun itsekin muutin täältä pois, että täällä oli jotenkin hiljaista ja kyläkin oli vähän kuolleen oloinen. Tuli jotenkin semmoinen fiilis, että tämä on vähän lässähtämässä. Mutta nythän täällä on tosi positiivinen vire menossa. Syötteellä tuntuu pyyhkivän hyvin ja tässä kylänpinnassa meillä on uusi hieno hirsikoulu ja rakennetaan uutta ja asioita tapahtuu.”

Antti:
”Pudasjärveltä ponnistaa Kalmah, jonka minä ja velipoikani olemme perustaneet aikoinaan. Olemme tituleeranneet sitä suometalliksi, mutta kyllä kai se melodista death metallia taitaa olla virallisesti. Silloin vuonna 96 tai 97, kun täällä vielä asuimme, niin täällä oli oikeinkin hyvä heviskene. Sitten kaikki muut aika lailla muuttivat pois, mutta me jatkoimme ja nyt on veivattu kohta 20 vuotta levytysuraa.”

Luontoon kasvaneet

Antti:
”Suo on elämän suola. Onhan se jo Suomen nimessäkin. Se oli minulle ja minun veljilleni ensisijainen rahanlähde. Hillan poiminnalla tehtiin kesäaikana isojakin tilejä, joilla sitten saatoin syksyllä ostaa esimerkiksi haulikon.”

Sanna:
”Kai se on jotenkin kasvanut tuonne selkärankaan se suo, kun on penskasta asti siellä pitänyt värkätä. Kun oli hilla-aika, sitä oltiin käytännössä aina marjastamassa. Aamulla aikaisin herättiin ja suolle oli lähettävä. Ei se aina mukavalta tuntunut ja karkkipussipersolla sinne lähettiin, mutta mukavia muistoja on niistä hillareissuista, vaikka työltä se välillä tuntui.”

Antti:
”Minulle täällä on parasta luonto. Metsästysmahdollisuudet on aivan loistavat. On loukkupyyntiä, ketunpyyntiä ja kaikkea mahdollista. Jos ei ole koira käytössä, niin aina jotakin keksitään. Semmoinen iso miinuspuoli on, että tuon Metsähallituksen tulostavoite pitäisi poistaa. Riistanhoidollinen metsänhoito kun nostaisi vielä enemmän päätään, niin siinä voisi olla Pudasjärvelle todella hyvä matkailuvaltti.”

Sanna:
”On helppo keksiä aamulla uusiakin paikkoja mihin lähteä ja missä ei ole käynyt. Aika pitkästi saa kulkea, että joka kolkan Pudasjärvellä on käynyt kulkemassa. Pudasjärvellähän on vapaa metsästysoikeus, mikä tarkoittaa sitä, että saa metsästää vapaasti kunnan alueella valtion mailla ilman mitään erityisiä lupia. Se on tämmöiselle metsästyksen harrastajalle aivan mahtava asia.”

Skip to content