Pariisitar

Tuija Wallgren, Pariisi / Pudasjärvi

 

”Pari vuotta sitten tein päätöksen, että muutan Pariisista Pudasjärvelle. Mieheni kysyi, että mitä aion tehdä. Mietin hetken ja sanoin, että siellähän on se kirjakauppa, johon etsitään jatkajaa. Mieheni sanoi heti, että ’joo, se on ihan sun juttu’. Olin ihan ihmeissäni, koska olin ajatellut, että se on ihan hullu idea. Jotenkin tuntuu, että Pudasjärvi on täynnä hulluja ideoita, mutta ne kaikki aina jollain kummalla tavalla toimivat.”

Jotenkin tuntuu, että Pudasjärvi on täynnä hulluja ideoita, mutta ne kaikki aina jollain kummalla tavalla toimivat.

“Tulin tänne keskellä talvea. En ollut ajanut talvella varmaan 20 vuoteen. Oli hirvittävä lumimyrsky enkä edes nähnyt, missä tie oli. Halusin muuttaa tänne ollakseni lähempänä isääni. Olen viettänyt täällä lapsuuden kesiä, mutta en ollut moneen vuoteen edes käynyt täällä, ennen kuin muutin. Olihan se sellainen hyppy tuntemattomaan.”

Pudasjärveläistä eksotiikkaa

”Asuin Pariisissa 12 vuotta. Täällä Pudasjärvellä ihmiset ovat ajatelleet, että Pariisi on ihmeellinen ja eksoottinen, mutta arkeahan sielläkin eletään. Ystäväni Pariisissa pitävät muuttoani tänne kirjakauppiaaksi ihan yhtä eksoottisena.

Minulle itselleni tämäkin on vain arkea. Sanoisin kuitenkin, että elämäni täällä on erikoisempaa. Täällä on kaikenlaisia kummallisia tapahtumia. Meillä on näitä umpihankihiihtoja ja kesäpilkkikisoja. Näin pienessä paikassa tulee mentyä kaikkeen mukaan. Isossa kaupungissa ympärillä tapahtuu koko ajan jotain ja sitä ajattelee, että menen sitten ensi kerralla.

Vuodenaikojen vaihtelut ovat täällä selvemmin esillä. Tykkään jokaisesta vuodenajasta ja ne ovat kaikki tervetulleita. Varsinkin kevättalvi on ihana, kun aurinko paistaa ja hanget hehkuvat. Pudasjärven 30 astetta pakkasta voittaa Pariisin 40 asteen helteet. Pudasjärven keskustaan on helppo tulla, eikä tarvitse istua tuntikausia liikenneruuhkassa tai metrossa kuin sillit suolassa.”

Luovaa hulluutta ja kirjailijabakteereita

”En ole koskaan asunut näin pienessä paikassa. Kaikki tuntevat minut, sen hullun Pariisista tulleen kirjakauppiaan, mutta minulla ei ole sellaista tietämystä, että kenen tyttöjä tai poikia ja miltä kylältä kukin on. Paikallisille se kudelma on selkeä. Minä löydän sieltä aina uusia solmuja. Pudasjärven tarina täydentyy minulle koko ajan.

Täällä on paljon luovaa hulluutta. Yksi kirjakauppani teemoista on paikallisuus. Tämä on joka ikisen ihmisen paikallinen, pudasjärveläinen kirjakauppa, ”Your local bookstore”. Paikalliskirjojen hylly aivan pursuaa. Tuossa Iijoessa on varmasti joku kirjailijabakteeri, nämä ihmiset saavat täällä jo juomavedestä kirjoittamisen taidon. Täällä on todella paljon kirjallista luovuutta, mikä on ihanaa kirjakauppiaalle.

Kirjakaupalla on paikallisten tuki. Kaikki, jotka astuvat ovesta sisään, ovat kiitollisia siitä, että kirjakauppa on täällä. Asiakkaat ovat aivan upeita ja olen saanut paljon uusia ystäviä. Täällä kaikissa ihmissuhteissani kantavana voimana on lämminhenkisyys, rehellisyys ja aitous.”

Skip to content