Juha Kuukasjärven vinkit

Matkailuyrittämiseen ja -työhön Syötteellä

Syötteen yrittäjillä on hyvä yhteishenki. Täällä on monta pientä yrittäjää, jotka ovat pitkään tehneet tätä hommaa. Isolla osalla on elanto tästä kiinni. Hyvän hengen on nähnyt siitä, kun meidänkin tapauksessamme on ollut vaikeuksia ja tämä porukka on ollut isona apuna ja tukena meille. Ja sitten toisinpäin. Vaikka yksi toisi asiakkaat alueelle, niin kaikki me niistä osamme saamme. Jokainen hyötyy.”

Syöte on pieni, mutta yrittämiseen ei alueen koko juuri vaikuta. On asiakkaille kompaktimpaa, kun kaikki on lähempänä. Toki volyymi on pienempi, mutta väkimäärä lisääntyy koko ajan ja niin myös mahdollisuudet. Majoitusta, ohjelmapalveluja, opastusta, erikoiskauppoja, siivousta ja kiinteistöhuollon palveluja kysytään koko ajan enemmän. Myös tarjonta luo kysyntää.”

Sesonkityö on mahdollisuus. Koko alalla on kova sesonkityöntekijöiden tarve. Yksi sesonki on intensiivinen pätkä, jossa nähdään ja koetaan monenlaista lyhyessä ajassa. Työympäristö on erilainen ja työn vaihtelevuus hyvä. Jos tykkää luonnosta, liikkumisesta ja aktiivisesta elämästä ja haluaa kansainvälistä kokemusta, niin tänne vain. Tästä kokemuksesta on hyötyä muillakin aloilla.”

Haasteena on kausiluontoisuus. Lyhyessä ajassa täytyy tehdä paljon asioita. Olemme yrittäneet jatkaa kautta, mutta edelleen se aiheuttaa haasteita esimerkiksi rekrytointiin, eli siihen miten saa pidettyä hyvät tyypit kaudesta toiseen ja sitoutumaan tänne. Alamme on myös suhdanneherkkä. Yhtäkkiä saattaa kaikki asiakkaat hävitä, niin kuin vaikka nyt poikkeustilan myötä. Pitää myös tehdä isoja investointeja, jotta on palveluita ja tuotteita tarjottavana. Se sitoo pääomaa.”

Pitkäjänteisyyttä täytyy olla. Pikaiset voitontavoittelut kannattaa hylätä. Myös paineensieto- ja yhteistyökykyä tarvitaan. Tämä on tiimityötä kaikkien alueen yrittäjien kesken. Olen aina sanonut, että tällä alalla tarvitaan neljä asiaa: visiota, intohimoa, tietotaitoa ja sitten vielä se, että ne toteuttaa.”

Juhan tarina

Hotelli Iso-Syötteen yrittäjä Juha Kuukasjärvi on menestynyt pitkän linjan matkailuyrittäjä. Hän on kohdannut myös haasteita, jotka tuntuvat vain lisäävän sisua ja uusia visioita hotelliyrittäjän mieleen.

Skip to content