Hetekylä

Oon Hetekylästä ja kehtaan sanua

Hetekylä sijaitsee Pudasjärven eteläreunalla. Pääkylän kohdalta on Ouluun 75 km, Ylikiiminkiin 40 km ja Kurenalle 35 km.

Hetekylässä on ollut vakituista asutusta jo 1500-luvun lopulta lähtien. Varhaisesta asutuksesta todistavat Petäjäniemen Ruunaharjun arkeologiset löydöt, jotka ajoittuvat 400–170 eKr. esiroomalaiselle rautakaudelle.

Vakituisia asuintaloja on noin 100, joissa asukkaita on noin 250. Mökkejä on noin parisataa. Asutus on jakautunut laajalle alueelle ja kylällä on monta asutuskeskittymää. Jurvasen-, Paavolan-, Raution- ja Oinaankuivat sijaitsevat pääkylällä. Muusta kylästä erillään olevat taloryhmät ovat Lakson-, Sirkan-, Viita-, Juurikka-, Keinäs-, Jaurakais-, Määtän-, Kuikka-, Pikkulan-, Kontion-, Ohton-, Rukon- ja Autionperä. Muita alueita ovat mm. Jauhomaa, Leppikoski, Ahvenlampi, Viinikoski, Itärannantien seutu. Taipaleenharju kuuluu myös Hetekylän alueeseen. Hetekylä – Savupirteistä nykyaikaan -kirjasta voit lukea lisää kylän historiasta.

Sisällysluettelo

Tapahtumapaikka Hetepirtti

Hetekylän Nuorisoseuran omistama ja Hetejärven Maa- ja kotitalousseuran tontilla oleva Hetepirtti toimii kylän kokoontumispaikkana. Nuorisoseura järjestää tapahtumia ja tansseja sekä edistää lasten ja nuorten harrastustoimintaa mm. ylläpitämällä Hetepirtin pihalla olevan peli- ja luistelukenttää.
Maa- ja kotitalousseuran järjestämiä tapahtumia ja kursseja pidetään myös Hetepirtillä. Metsästysseurat, kalastuskunnan osakaskunta, vesiosuuskunnat, kylässä toimivat sukuseurat sekä yhdistykset ja yksityishenkilöt vuokraavat nuorisoseuralta Hetepirttiä juhla- ja kokoustiloiksi.

Luonto

Luonto ja sen antimet ovat tärkeitä. Hillastus on joillekin enemmän kuin harrastus, se on intohimo. Hetekylässä riittääkin soita, rimmikoita ja rämiän reunoja tallattavaksi. Kylässä on myös peltoja, metsää, vaaroja, erämaa-alueita. Vesistöjä on paljon, esim. Jaurakaisjärvi, Nuorittajoki, Piltuanjoki. Hyviä kalastuspaikkoja löytyy mm. Viinikoskelta. Hetekylä sijaitsee vedenjakajalla, joten osa vesistöistä laskee Iijoen, ja osa Kiiminkijoen vesistöön.

Erämaaluontoa edustaa Kuusisuon-Hattusuon soidensuojelualue ja Olvassuon luonnonsuojelualue sekä luonnonpuisto. Kannattaa käydä Kirkaslammen laavulla ja mennä pitkospuupolkua lintutornille, josta avautuu upea suonäkymä.

Viinivaaran lähdealue kuuluu Natura-alueisiin ja on Suomessa harvinainen ja mittava lähdetihentymä. Hetekylässä on muuallakin hetteitä, mutta Viinivaara on erityinen paikka.

Omaleimaista Hetekylässä

 1. Oon Hetekylästä ja kehtaan sanua.
  Hetekyläläiset ovat poikkeuksellisen kotiseuturakkaita ja ylpeitä kylästään. Entiset hetekyläläiset mökkeilevät kylässä ahkerasti ja pitävät huolta suvun vanhoista paikoista. Jos maailmalla tavataan toinen hetekyläläinen, niin voi sitä ilon määrää!
 2. Kyllä me aina kahavit tarjotaan.
  Vähintään kahvit tarjotaan, aina. Ja jos satut ruoka-aikaan, niin sen parempi. Vieraalle tarjotaan usein lähiruokaa. Metsistä ja vesistä sekä omasta puutarhasta ja pottumaasta jalostettua. Kahvileiväksi voit saada leipäjuustoa ja hilloja tai leetaa.
 3. Eletään oman näköistä elämää.
  Jokainen saa Hetekylässä olla ja elää kuten parhaaksi näkee. Voi harrastaa tai olla harrastamatta. Saa olla rauhassa, jos haluaa. Naapurien asioita ei urkita, mutta jos naapuri haluaa seuraa tai apua, niin sitä mielellään annetaan.
 4. Ouluun kouluun, ettei jää maalle pöljäksi.
  Oulu on tärkeä asiointi-, koulutus- ja työssäkäyntipaikka Pudasjärven lisäksi. Oulu on noin tunnin matkan päässä ja sinne on helppo mennä joko Ylikiimingin tai Kuusamontien kautta. Sieltä on myös helppo tulla Hetekylään mökkeilemään, metsälle ja kalalle.
 5. Pittää jotahi yrittää.
  Hetekylässä on useampia maatalousyrittäjiä, metsäkone- ja muita yrittäjiä sekä porotalousyrittäjiäkin kahden paliskunnan alueella. Toimeentuloa saadaan usein monesta lähteestä. Etätyöt sujuvat laajakaistayhteyksien ansiosta. Palkkatöissä käydään useamman kunnan alueella. Kaikkien ei tarvitse olla yrittäjiä tai palkkatöissä, kyllä täällä voi viihtyä ja asua muutenkin!
 6. Ei se aina heleppoa oo, mutta mikäpä se elämässä olis.
  Kesällä on paljon hyttysiä ja talvella paljon lunta. Asioiden hoito vie toisinaan kohtuuttomasti aikaa ja vaivaa. Harrastuksia pitää kehitellä itse. Käsityö-, liikunta-, puutarha-, erä- ja muut luontoharrastukset, sekä kotieläimet kuuluvat usein kuvioon. Koulu on onneksi suhteellisen lähellä naapurikylässä Kipinässä. Hetekylän tienhaarassa on Juustola, ja Kurenalla muut kaupat ja palvelut. Jos näiden asioiden kanssa pärjää, niin tervetuloa Hetekylään asumaan!

Kumpu-Helenan rieska – Hetekylän perinneresepti

Resepti saatu vanhemmalta kylän emännältä.

Ainekset

 • Ohrajauhoja
 • Kaurahiutaleita
 • Maitoa
 • Vettä
 • Suola

Valmistusohje

 1. Ei tarkempia määriä aineille, vaan näppituntumalla laitetaan kaikkia
 2. Kaulitaan ohueksi rieskaksi
 3. Paistetaan kiviarinalla niin, että hiilet on työnnetty keskeltä uunin perälle ja sivuilla hiilien päällä poltetaan koivuhalkoa paiston ajan
 4. Yksi rieska kerrallaan uunissa!
Skip to content