Iinattijärvi

Syötteen portti

Iinattijärven kylä sijaitsee valtatie 20:n (Oulu-Kuusamo) pohjoispuolella Iso-Syötteelle menevän tien varressa noin 130 km Oulusta. Oulusta on helppo saapua viikonlopuiksi ja lomapäiviksi nauttimaan kauniista ja puhtaasta luonnosta.

Idyllistä kylää ja puhdasvetistä järveä ympäröi kaunis vaaramaisema peltoineen ja asutuksineen. Iinattijärvi on kalaisa ja sopiva vetouisteluun tai esimerkiksi muikun pyyntiin. Syötteen alueen hyvät retkeily-, pyöräily- ja latuverkostot sekä muut palvelut sijaitsevat vain noin 20 km päässä.

Kylällä asuu pysyvästi noin 150 henkilö ja runsaasti vapaa-ajanasukkaita. Yhdessä kylälaiset ja mökkiläiset muodostat aktiivisen kyläyhteisön.

Sisällysluettelo

Aktiivista toimintaa

Kylän toimintaa pyörittävät Iinattijärven kyläseura ry ja Iinatin Nuorisoseura omilla tapahtumillaan. Nuorisoseura on myös valittu vuoden 2020 Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseuraksi.

Kylän puhutuin ja suosituin tapahtuma on Kyläpäivät, jotka pidetään vuosittain kyläläisten kesken elokuun ensimmäisenä lauantaina. Tapahtuma pitää sisällään erilaisia kilpailuja, kuten vetouistelua, ongintaa, saappaan heittoa ym. hauskanpitoa. Luonnollisesti friteerattua muikkua on tarjolla.

Iinattijärven kylältä löytyy paljon eri alan yritystoimintaa, kuten metsäkone- ja koneurakoitsijoita, ammattiautoilijoita ja auto- ja peltikorjaamo. Asukkaat saavat elantonsa pääosin metsätaloudesta, poronhoidosta, koneurakonnista ja ammattiautoilusta.

Kylältä löytyy myös juhla- majoituspaikka Koivukartano, joka luo upeat puitteet onnistuneille juhlille ja tapahtumille entisen kyläkoulun miljöössä luonnonkauniin Iinattijärven rannassa. Rannoilta nousevat jylhät vaaramaisemat, jotka kauneudellaan lumoavat katsojansa. Koivukartanon rantamaisemaa ihaillessa unohtuvat huolet ja murheet. Lisää tietoa ja kuvia koivukartano.fi

Hampusvaara ja Pirun reikä

Hampusvaarassa on kylän parhaimpia luontoretkeilyyn sopivia paikkoja. Reitin läheisyydessä on myös kiipeilyyn sopiva loistava luonnon avokallioseinä. Hampusvaaran rinteestä löytyy myös mystisen kuuluisa Pirun reiäksi kutsuttu paikka. Legendan mukaan reiässä asuva piru, pelottava ja ruma äijä, kylpee sumun noustessa Iinattijärvessä. Lue lisää osoitteessa retkipaikka.fi.

Opastettu polku vaaran laella sijaitsevalle laavulle lähtee Hampushallin pihasta. Polku on osa Syöte-Kurenalus –retkeilyreittiä, Kannonnousua.

Hampushalli

Vaaran juurella sijaitsee yksi 1970-luvun tunnetuimmista tanssipaikoista Pohjois-Suomessa, Hampushalli. Hallin elämän kyläläiset ovat elvyttäneet uudelleen henkiin aivan viime vuosina.

Ternipannari ja pororössy – Iinattijärven perinneruoat

Ternipannari

5 dl ternimaitoa
2,5 dl jauhoja
2 rkl sokeria
1 tl suolaa

Paistetaan 250 asteessa.

Pororössy

1 l poron verta
1 l vettä
1 sipuli
1 rkl ruokasoodaa
3 tl suolaa
8 dl ruisjauhoja
4 dl ohrajauhoja
300 g voita tai 600 g talia

Paistetaan 1 tunti 200 asteessa.

Iinattijärven kyläsuunnitelma

Iinattijärven kylä on laatinut kyläsuunnitelman, joka päivitetään kolmen vuoden välein tai tarvittaessa useamminkin. 

Iinattijärven kyläsuunnitelma

Ota yhteyttä kyläaktiiveihin

Skip to content