Iinattijärvi

Syötteen portti

Iinattijärven kylä sijaitsee Oulu-Kuusamo valtatie 20 pohjoispuolella Iso-Syötteelle menevän tien varressa noin 130 km Oulusta. Idyllistä kylää ja puhdasvetistä järveä ympäröi kaunis vaaramaisema, järvenranta peltoineen ja asutuksineen. Hampusvaarassa on kylän parhaimpia luontoretkeilyyn sopivia paikkoja. Vaaran juurella sijaitsee myös 1970 luvulta Pohjois-Suomen tunnetuin tanssipaikka Hampushalli, jota kyläläiset ovat ”elvyttämässä uudelleen henkiin”. Hampushallin pihan kautta kulkee Syöte-Kurenalus retkeilyreitti ja pihalta lähtee opastettu polku Hampusvaaran päällä olevalle nuotiopaikalle. Vaaran päältä näkyy upeat maisemat ja juhannuksen aikaan sieltä voi nähdä keskiyönauringon läpi yön sekä Syötteen tunturit. Reitin läheisyydessä on myös kiipeilyyn sopiva loistava luonnon avokallioseinä ja sitten mystisen kuuluisa ”Pirun reikä” retkipaikka.fi.

Kylältä löytyy myös juhla- majoituspaikka Koivukartano, mikä luo upeat puitteet onnistuneille juhlille ja tapahtumille entisen kyläkoulun miljöössä luonnonkauniin Iinattijärven rannassa. Rannoilta nousevat jylhät vaaramaisemat, jotka kauneudellaan lumoavat katsojansa. Koivukartanon rantamaisemaa ihaillessa unohtuvat huolet ja murheet. Lisää tietoa ja kuvia koivukartano.fi

Kalaisa järvi ja sopiva vetouisteluun, melontaan ja muikun pyyntiin. Kylällä asuu pysyvästi noin 150 henkilöä. Iinattijärven kylältä löytyy paljon eri alan yritystoimintaa kuten metsäkone- ja koneurakoitsijoita, ammattiautoilijoita ja auto- ja peltikorjaamo. Asukkaat saavat elantonsa pääosin metsätaloudesta, poronhoidosta, koneurakonnista ja ammattiautoilusta. Kylällä on runsaasti vapaa-ajan asukkaita. Yhdessä kylälaiset ja mökkiläiset muodostat aktiivisen kyläyhteisön. Oulusta on helppo viikon lopuiksi ja lomapäiviksi tulla nauttimaan kauniista ja puhtaasta luonnosta. Syötteen kansallispuisto, hyvät retkeily, pyöräily- ja latuverkostot ovat sekä muut Syötteen palvelut ovat 20 km päässä. Kylän toimintaa pyörittävät Iinattijärven kyläseura ry ja Nuorisoseura omilla tapahtumillaan. Iinatin Nuorisoseura on myös valittu vuoden 2020 Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseuraksi.

Hampusvaarassa on kylän parhaimpia luontoretkeilyyn sopivia paikkoja. Vaaran juurella sijaitsee myös 1970-luvulta Pohjois-Suomen tunnetuin tanssipaikka Hampushalli, jota kyläläiset ovat ”elvyttämässä uudelleen henkiin”. Hampushallin pihan kautta kulkee Syöte-Kurenalus retkeilyreitti ja pihalta lähtee opastettu polku Hampusvaaran päällä olevalle nuotiopaikalle. Vaaran päältä näkyy upeat maisemat ja juhannuksen aikaan sieltä voi nähdä keskiyönauringon läpi yön sekä Syötteen tunturit. Reitin läheisyydessä on myös kiipeilyyn sopiva loistava luonnon avokallioseinä.

Hampusvaaran rinteestä löytyy myös pirun reiäksi kutsuttu paikka. Legendan mukaan reiässä asuva piru, pelottava ja ruma äijä, kylpee sumun noustessa Iinattijärvessä.

Kylän puhutuin ja suosituin tapahtuma on kyläpäivät,jotka pidetään vuosittain kyläläisten kesken Elokuun ensimmäisenä lauantaina. Tapahtuma pitää sisällään erilaisia kilpailuja, kuten vetouistelua, ongintaa, saappaan heittoa yms. hauskanpitoa ja luonnollisesti friteerattua muikkua on tarjolla.

Kylältä löytyy myös juhla- majoituspaikka Koivukartano, mikä luo upeat puitteet onnistuneille juhlille ja tapahtumille entisen kyläkoulun miljöössä luonnonkauniin Iinattijärven rannassa. Rannoilta nousevat jylhät vaaramaisemat, jotka kauneudellaan lumoavat katsojansa. Koivukartanon rantamaisemaa ihaillessa unohtuvat huolet ja murheet.

Iinattijärvi on kalaisa ja sopiva vetouisteluun tai esimerkiksi muikun pyyntiin. Järveä ympäröi kaunis vaaramaisema järvenranta peltoineen ja asutuksineen.