Korpinen

Vaaroilta näkee kauas

Kylä vaarojen sydämessä

Jos haluat nähdä ”Pudasjärven Sveitsin”, silloin sinun tulee suunnata kulkusi Pudasjärven kaupungin kaakkoiskulmalla olevalle laitakaupungille, Korpiselle. Se sijaitsee seitsemän vaaran sydämessä, kolmen järven ja Korpijoen rannoilla sekä Jumalanhaudan, Kirkashetteen, Kupson Kutsun ja UKK-reitin tuntumassa.

Sisällysluettelo

Kylällä hyvä hengittää

Jo 1720-luvulla Korpisen seudulla asui noin 120 henkilöä, joiden jälkeläisiä asuu kylällä edelleen. Kylä ei ole kuihtunut, vaan kylä on elävöitynyt vuodesta toiseen. Viimeisen 10 vuoden aikana kylälle on rakennettu 9 vakituista asuintaloa, minkä vuoksi kylän asukkaiden ikärakenne on nuortunut huomattavasti.

Kylällä asuu vakituiseen noin 150 henkilöä, joista alle 18-vuotiaita on vajaa neljännes. Oma koulubussi starttaa kouluaamuisin Jaurakalta ikään kuin 1970-luvulla, jolloin Malisensuon asutusalue oli voimissaan. Vanhin kylämme henkilö on 100-vuotias.

Apua arkeen

Korpisen kylällä on kaikkien hyvä ja turvallista asua. Kylää on 1990-luvulta lähtien kehittänyt Jaurakkajärven kylätoimikunta ja vuodesta 2006 Korpisen Kyläseura ry.

Entisestä Jaurakan koulusta on muotoutunut Korpisen kylätoiminnan keskus, jossa tarjotaan hyvinvointipalveluja kuukausittain. Niin vakituisten kuin mökkiläisten elämää helpottamaan on kehitetty muun muassa kylätalkkaripalvelut. Kyläläisten viihtymisen lisäämiseksi on rakennettu EU-rahoitteisilla hankkeilla monitoimitila ja frisbeegolfrata sekä Kupson Kutsun luontopolku.

Elämyksiä Kupsossa

Kupson Kutsun luontopolun kunnostustyöt valmistuvat talkootyönä kesäksi 2021. Luontopolun kolmella eripituisilla poluilla ja näköalapaikoilla saa kokea monenlaisia elämyksiä kalastaen, saunoen sekä kodassa että laavuissa yöpyen. Luontopolun kunnosta huolehtii Paula Paukkeri, joka tarvittaessa toimii retkioppaana.

Korpisen kylä on vaeltajien ja eräihmisten suosiossa. Kalastaminen on helppoa runsaan vesistön ansiosta. Metsästysseuroja on kylällä useita ja riistaa on runsaasti.

Mitä ihmettä?

Kylämme kuuluisin henkilö on ”Professori Julkku”, joka vierailee usein kylätapahtumissamme tuhannen tarinan ja laulun taitajana. Kylällämme on vieraillut presidentti Urho Kaleva Kekkonen 1956. Hänen vierailunsa ansiosta kylätietämme ryhdyttiin talviauraamaan.

Kylämme historiallinen maamerkki on Korpisen järvessä oleva Isokivi, johon liittyy järven rannasta kohoavan Satasormen tarina. Ruotsin vallan aikana valtioiden raja on kulkenut järven poikki. Tarinan mukaan järvellä ovat liikkuneet vartijat ja rappariaikaan kylän miehet pakenivat turvaan vaaran päälle. Sieltä he seurasivat tilannetta ja huomasivat heillä olevan sata sormea, joilla he voivat taistella vihollisia vastaan. Siitäpä vaara on saanut nimensä Satasormi.

Kylällämme on aikoinaan elänyt paarmuskoita, hierojia, seppiä ja suutareita. Nykyisin kylällämme asuu useita korkeasti kouluttautuneita henkilöitä.

Tule ja tutustu Pudasjärven virkeään ja toimeliaaseen Korpisen kylään, jossa on helppo hengittää vaarojen ja virtaavien vesien kainalossa.

Pottumaito – Korpisen perinneruoka

  1. Harjatut ja paloitellut perunat keitetään vedessä kypsiksi. Paras pottumaito tulee uusista pienistä perunoista, jotka on vasta nostettu. 
  2. Kaadetaan vesi pois ja lisätään maito. Kuumennetaan ja annetaan kiehahtaa.
  3. Lopuksi lisätään suolaa ja voisilmä. Halutessaan keittoon voi laittaa sipulia. 

Korpisen kyläsuunnitelma

Korpisen kylä on laatinut kyläsuunnitelman, joka päivitetään kolmen vuoden välein tai tarvittaessa useamminkin. 

Korpisen kyläsuunnitelma

Anna ideasi osallistavaan budjetointiin (Osbu)

Skip to content