Kurenalus

Yhteistyössä on voimavaramme

Kurenalan Kyläyhdistyksen esittely Pudasjärven kylästä keskustaajamassa

Kurenalus tai Kurenala, kylä, jossa asuu noin puolet kaupungin väestöstä, on koko kaupungin hallinnon, talouden ja liikenteen keskus. Palveluvarustus on sen mukainen ja kirjoituksemme kylästämme lähtee olosuhteista, mikä on kylämme asema.

Mutta, vaikka Kurenalus on keskuskylä, ymmärrämme, että kaikki kylät yhdessä ja yhteisvoimin tekevät Pudasjärvestä hyvän kaupungin ihmisille. Mottonamme on, että yhteistyössä on voimavaramme!

Tiesitkö muuten, että Kurenalus nimi juontaa juurensa Iijoen Kurenkoskiin? Oulu-Kuusamontien rakentaminen siirsi kuntakeskuksen aikoinaan Pudasjärven rannasta tienvarteen Iijoen törmälle, mutta kirkko jäi 8 kilometrin päähän muodostuvasta keskuskylästä. Kirkko ja lähellä sijaitseva arvokas kotiseutumuseo ovat tunnettuja nähtävyyksiämme.

Maisemaa hallitsee Iijoki, pohjoispuolen taajamia ovat Pietarila, jossa sijaitsee ihastuttava lähiliikuntapuisto, avantouintipaikka rakennuksineen ja tulossa on myös lähikalastuspaikka. Lakarin alue, jonne rakennettiin Pudasjärven ensimmäinen koulu vuonna 1872, ja jossa opettajana toimi Juho Lakari, sai nimensä opettajan mukaan. Suojalinnan alue, johon kuuluvat suojeluskuntatalo ja Suojalinnan urheilukeskus. Lisäksi löytyvät vielä Kellokangas ja Rauhalankangas. Eteläpuolen alueita ovat Rimminkangas, Mursunsaari, Honkasenkangas, Sivakkasuo, Perttala ja Hilturanta, jossa sijaitsee myös seurakunnan leirikeskus. Rajamaan rannassa sijaitsee myös hyvä uimaranta, lähiliikuntapuisto, laajat nurmikentät sekä pian lähikalastusalue laitureineen ja varastoineen.

Meiltä löytyy myös maailman suurin hirsirakenteinen rakennus Hirsikampus, johon kuuluvat ala- ja yläkoulut sekä lukio. Täällä lapset saavat elämän eväät tulevaisuuttaan varten. Meillä on myös lentokenttä ja lentokentän läheisyydessä Jyrkkäkoski.

Kylässämme viihtyvyyttä pyritty lisäämään eri tavoin esim. kesäisin kukkaistutuksilla ja -asetelmilla. Kaupungin keskustanalueen uudet liikennejärjestelyt, rakennukset ja palveluja parantava Hyvänolonkeskus tulevat vielä nostamaan Pudasjärven kaupunkikuvaa.

Hauskuutta tuo Koskenhovin yhteydessä tapahtuvat näyttämöesitykset, viimeisimpänä Kaksi akkaa. Eero Räsäsen Eeden tuo todella hauskuutta, taidetta ja sykettä kävijöiden sielunmaailmaan. Havulan rannassa pidettävät kesäpilkin MM-kisat ovat ainutlaatuiset.

Elämää tuottava tori kera toriemäntä Kertun ja tori-isäntä Hannun on ”elämän lähde” ja sieltä löytyy kesäisin elämänluukku Tietopisteeltä, josta saa elämisenohjeita. On peräkärrykirppiksiä, hyvää kahvia. pullaa ja jäätelöä. Valoa ja iloa kaiken keskelle ovat toivottamassa Kerttu Simu Hannunsa kanssa.

Voi että, löytyy vaikka mitä! Voi polskia ja rentoutua Puikkarin altaissa, viihtyä kirjaston ympäristössä kirjojen aarteita etsien. Kelikamerat auttavat liikenteessä ja karttapalvelu opastaa. Teollisuusalue kertoo yrittäjyydestä: Kontiotuote, Profin, Apetit, Puutarha, Pohjantähti, jossa esitetään uusimmat elokuvat. Pudasjärven kehitys kehittää yrittäjyyttä.

Valtakunnallisesti on hyvin harvinaista, että keskustan alue on säilyttänyt oman nimensä, Pudasjärvi-Kurenalus on tästä esimerkkinä. Mutta vaikka kehitys on huimasti tuonut tullessaan vaikka ja mitä, lämpimiä arvoja viljellään ihmisten keskellä ja monipuolinen seurakunnan toimista antaa uskoa huomiseen kaikenikäisten askeleisiin!

Aittojärven kylällä on toiminut vuosien varrella useita merkittäviä henkilöitä, kuten Kynkäällä Kiiskilammen rannalla syntynyt vitsien kertojana ja vääräleukana tunnetuksi tullut Öykyrä-Paavo (Siuruainen Paavo) sekä vanhan ajan erämiehenä ja runsaasti saalista hankkineena tunnettu Kynkäällä asunut Ponnon Aati. Kylällä on elänyt myös voimakkaita poliittisia vaikuttajia, jotka ovat omalta osaltaan edistäneet kylän – ja samalla koko kunnan – myönteistä kehitystä.