Livo

Livolla on älliä!

Kaikki kylät ovat erilaisia, omaleimaisia ja niiden parhautta on vaikea määritellä. Livolaisten näkökulmasta haluamme tuoda esiin muutaman Livon kannalta erityisen merkityksellisen asian. Nämä asiat tekevät Livosta Livon, asumisen kannalta mukavan ja vapaa-ajanvieton kannalta erityisen paikan.

Sisällysluettelo

Livon luonto

Livojoki – Joki on kaikkien kyläläisten yhteinen naapuri. Sen virtausta ja käyttäytymistä seurataan tarkasti, nautitaan siitä. Livojoen veden laatu on erinomainen. Livon kylällä hoidetaan pihoja ja kylämaisemaa antaumuksella. Siitä satunnainen kylällä kulkija monesti ääneen mainitsee. Lentoharrastajat nimittävät kylää kauniiksi kyläksi, koska asutun jokivarren kauneus korostuu myös ilmasta käsin ihailtuna. Livon Ällissä on jännittäviä kivirakkoja. Ne viestivät historiasta ja ovat pysyviä. Livojokivarren molemmin puolin avautuvat laajat suoalueet. Löytyy laajojakin ojittamattomia avosoita, mm. Soininsuon soidensuojelualue. Suoluonnon tutkimiseksi ja siinä rauhoittumiseksi on Livon Vastasuolle rakennettu kyläläisten toimesta Vitikkosaaren laavu ja lintutorni. Nämä ovat tavoitettavissa noin 1 km:n pitkosten päässä autotiestä.

Rakennettu ympäristö

Livolla on runsaasti kunnossa pidettyjä isoja hirsitaloja. Osa on vakituisesti asuttuja ja osa vapaa-ajan asuntoina. Vanhan perinteisen rakentamisen tavan kunnioitus näkyy kylällä. Ensimmäiset asutut tilat Livolla ovat vieläkin asuttuja tai käytössä, vaikka tunnetut ensimmäiset tilat perustettiin jo yli 400 vuotta sitten.

Kyläkeskus

Livon koulu toimii kyläläisten palvelukeskusena ympäri vuoden. Kyläläisten yhteistoiminnan tuloksena palvelukeskuksesta löytyy kyläkauppa, kirjasto, suoramyynti, kirpputori, käsityöluokat, asuntovaunualue, vuokra-asuntoja ja bensan jakeluasema.

Kylän tiedotustoimintaa

Livon sanomat ilmestyvät kolme kertaa vuodessa ja on ilmestynyt jo liki 20 vuotta. Lehdessä kuvataan kylällä tapahtunutta toimintaa ja kerrotaan tulevaisuuden suunnitelmista ja tulevista tapahtumista. Lehteen kirjoittaa kirjoituksia laaja kyläläisten joukko.

Livolla on myös omat nettisivut osoitteessa www.livo.fi

Ihmiset

Kylällä asuu pitkäikäistä väkeä. Johtuneeko hyvälaatuisesta juomavedestä vai mistä, että livolaiset elävät vanhoiksi? Joskus kylätapahtumiin on katettu oma pöytä yli 90-vuotiaille. Siinä istuvilla on näkökulmaa ympärillä piipertäviin lapsosiin, jotka ovat jo useamman sukupolven takaa tuttuja, vaikkei vielä pientä henkilökohtaisesti tuntisikaan.

Livon kyläsuunnitelma

Livon kylä on laatinut kyläsuunnitelman, joka päivitetään kolmen vuoden välein tai tarvittaessa useamminkin. 

Livon kyläsuunnitelma

Anna ideasi osallistavaan budjetointiin (Osbu)

Skip to content