Puhoskylä

Tolpanvaaran parempi puoli

Sisällysluettelo

Asuminen

Puhoksella asutaan pääasiassa omakotitaloissa. Kyläkeskuksessa on kuitenkin kaupungin omistamia rivitaloasuntoja 5 kappaletta, mitkä sijaitsevat Puhosjärvestä laskevan Välijoen suulla. Rivitaloaluetta kutsutaan paikallisten keskuudessa nimellä ”Törmä”. Puhoskylä koostuu Asutus on keskittynyt kylän järvien ympärille, sekä kylän läpi kulkevan näljängäntien varteen. Tontteja on kaavoitettu valmiiksi järvien rannalle, ja vasaran pauketta kuuluukin joka kesä uusilta mökkityömailta. Puhoskylän suurimmat vesistöt ovat Puhos, Kosamo, Haukijärvi, Pikkuhaukijärvi, Hetejärvi, Salmijärvi ja Karsikkojärvi.

Elinkeinot ja mahdollisuudet

Puhoskylä on ollut aikoinaan maa- ja metsätalousvaltainen kylä, ja edelleen täältä löytyy 4 toimivaa maatilaa maidon ja lihantuotannon saroilla. Kulkuyhteyksien parantuessa on huomattava osa asukkaista mennyt töihin Pudasjärven keskusta- alueelle, sillä sieltä löytyvät Pudasjärven suurimmat työllistäjät. Yritystoimintaa kylällä on esimerkiksi kaupan ja kalanjalostuksen aloilla, sekä pienimuotoista koneurakointia. Vanhassa kyläkoulussa toimii nykyään marjanpoimintayritys, mutta sesonkiajan ulkopuoliseen elinkeinotoimintaan tilojen omistaja kaipaisi jotain muuta elinkeinotoimintaa tilojen vuokraa vastastaan. Puhoskylän alueen parhaat kehitysmahdollisuudet ovat tällä hetkellä matkailualalla. Alueen vesistöt, metsät ja vaihtelevat maisemat mahdollistavat useiden erilaisten matkailuyritysten perustamisen. Esimerkiksi metsästysmatkailu, kalastusmatkailu ja muu luontomatkailu toimisi aivan varmasti kuvan kauniissa ja luontorikkaassa kylässämme. Myös kalanjalostuksen kehittäminen on meillä mahdollista useiden suurien vesistöjen ansiosta. Nyt huimia kehitysharppauksia ottava etätyö on kaupungista pois haluavalle työntekijälle mahdollisuus päästä luonnon keskelle asumaan. Jos luet tätä kirjoitusta, ja koet haluavasi pois metropolien sykkeestä oman elinkeinon harjoittajaksi tai etätyöntekijäksi, niin tervetuloa meille!

Harrastus- ja yhteisötoiminta

Puhoskylän vesistöt järvineen, jokineen, puroineen ja lampineen tarjoavat hienot puitteet vapaa- ajan kalastukselle. Puhoksen muikkuja kehutaan Pudasjärven ulkopuolellakin, ja muikkukanta järvessämme on todella hyvä. Suuret, valtion omistuksessa olevat alueet tuovat asukkaille ja mökkiläisille laajat metsästysmahdollisuudet. Kun mukaan luetaan vielä metsästysseurojen jäsenyyden tai maksullisten lupien tuoma metsästysoikeus yksityisten mailla, voisi oikeastaan sanoa, että metsästyskausi loppuu ennen alueiden läpikäyntiä. Marjastusta ja sienestystä harrastavalle laaja kylämme on paratiisi. Korkeuserojen ansiosta hallavuosinakin aina johonkin tulee hyvin poimittavaa, ja kyläläisten näkemistä ”marjakarhuista” voi päätellä parhaimpien marikoiden sijainnin. Puhoskylän Kyläseura järjestää kylätalolla karaokea ja tansseja sekä kylän yhteisiä tapahtumia. Kylätalolla on myös ulkolentopallokenttä ja sisätiloissa sählypelivalmiudet. Paikallinen urheiluseura ylläpitää vanhan kyläkoulun tiloissa monipuolista kuntosalia biljardi- ja pingispöytineen, ja talvella kyläkeskuksessa höylätään perinteisen tyylin hiihtolatua moottorikelkka vetoisella latukoneella.

Kylän sydän

Puhoksen kyläkeskuksessa sijaitsee paikallinen elinvoimainen lähikauppa, mikä on muodostunut kylämme arjen sykkiväksi sydämeksi. Kaupan parkkipaikalla on suuri vaara jäädä suustaan kiinni muiden kyläläisten kanssa, kun juttu ja hurtti huumori lentää ihmisten kohdatessa toisiaan. Kesällä kaupan terassilla syödään jäätelöä ja talvella kahviossa ryystetään munkkikahveja ostosreissun lomassa. Kaupan yhteydessä on myös polttoainemyynti ja apteekkikaappi ilman reseptiä saataville lääkkeille, mitkä ovat elintärkeitä toimintoja pitkien etäisyyksien kylässä.

Ota yhteyttä kyläaktiiveihin

Skip to content