Sarakylä

No sovulla ja sisulla, Sarakylän soilla ja vaaroilla

Viis pointtia Sarakylästä

Vattumarkkinat, joita vietetty joka kesä jo 30 vuoden verran. Elokuinen viikonloppu on kerännyt kyläkoululle väkeä niin omalta kylältä kuin kauempaakin. Ohjelma on muuttunut vuosin saatossa, vakioina ovat pysyneet jumalanpalvelus ja markkinajuhla. Parhaimmillaan on koulun kenttä täyttynyt markkinaväestä ja torikauppiaista. Vattuakin varmempi vetonaula on ollut kylän perinneruoka kuivalihavelli.

Kaunislampi ja Syötteen kansallispuisto: Kylän itälaidan vaarajakson kalliorotkossa sijaitseva Kaunislampi on ollut suojelualueena jo reilun puoli vuosisataa. Parisenkymmentä vuotta sitten perustettu Syötteen kansallispuisto ulottuu sekin kylän vaaramaisemiin.
Luonnonrauhaa etsivä löytää sitä kansallispuistosta. Merkityillä reiteillä on helppo kulkea, mutta osaava vaeltelija löytää seudulta omanlaisensa polut ja itse tehdyt ladut.
Sarajärvellä on 2,7 kilometrinen luontopolku, joka valmistui talkoovoimin ja Leader-rahoituksen tukemana. Polku kiertää hyvänä lintupaikana tunnetun Juutislammen.

Kyläkoulu: Sarakylän koululla vietettiin sen satavuotisjuhlat parisen vuotta sitten. Koulun vanhin osa, komea hirsirakennus, on sekin pian satavuotias. Viimeisin laajennus oli liikuntahalli, se tehtiin viime vuosituhannen lopulla.
Oppilaita koulussa on parisenkymmentä, yhtä paljon kuin sata vuotta sitten. Enimmillään kylän alueella on ollut neljä kansakoulua Niissä oli vuonna 1960 yhteensä noin 400 oppilasta.
Kyläkoulu on edelleen kylän keskus, sen tiloissa toimivat monet harrastuspiirit ja siellä järjestetään erilaisia tilaisuuksia hirvipeijaisista hautajaisiin.

Kappeli ja hautausmaa: Sarakylässä on ollut oma hautausmaa vuodesta 1927. Vuosikymmenten mittaan sinne on siunattu parisentuhatta vainajaa. Sankarihauta sai muistopatsaan vuonna 1957. Siunauskappeli valmistui 1976. Seurakunnan kappelikuoro on toiminut kylällä pitkään. Jumalanpalveluksia kappelissa pidetään nykyisin kerran kuukaudessa.

Osaran aukeat ja Euroopan suurin parkkuupukki: Siitä lisää oheisessa videossa.

Ota yhteyttä kyläaktiiveihin

Skip to content