Martan vinkit

Asuminen ja työskentely Pudasjärvellä

 

Pudasjärvellä riittää omaa tilaa ja rauhaa. Täällä maaseudulla monella on mahdollisuus rakentaa oma koti isolle tontille, jossa ei tarvitse katsella naapuritalojen seiniä. Naapureita on kuitenkin juuri sopivasti niin, että seuraa on tarjolla ja arjen apu on lähellä. Pudasjärvellä on myös valmiita kohteita, johon voi muuttaa suoraan. Monessa asiassa asumiskustannukset ovat myös hyvin maltilliset suurempiin kaupunkeihin verrattuna. Kun asuu omakotitalossa sivukylällä, pitää ymmärtää, että kukaan muu ei huolehdi asumiseen liittyvistä asioista kuin sinä itse. Toisaalta kukaan ulkopuolinen ei tule sanomaan, että noin ei saa tehdä tai että juuri noin pitää tehdä.”

Saa asua luonnon keskellä. Lapset voi turvallisesti päästää ulos leikkimään. Kun oven avaa, pääsee heti puuhailemaan kaikkea. Lähellä on metsää, suota, peltoa, vesistöjä ja retkeilymaastoja. Maisema vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Eri vuodenaikojen mukaan on tarjolla myös erilaisia vapaa-ajan mahdollisuuksia. Parasta arjessa on, kun voi saunan jälkeen saa mennä terassille istumaan eikä ketään näy missään! Talvella saa katsella tähtitaivasta ja kesällä yötöntä yötä.”

Kyläläisten kesken on monenlaista yhteistä toimintaa. Järjestämme yhdessä tapahtumia ja juhlia, pidämme huolta ympäristöstämme ja teemme kyläläisiä hyödyttäviä yhteishankintoja. Esimerkiksi muutama vuosi sitten Panuman kyläyhdistys osti kaikkien yhteiseen käyttöön SUP-lautoja, jotka ovat kesäisin kovassa käytössä järvellä. Uimaranta on kylän yhteinen kokoontumispaikka. Jokainen voi osallistua yhdistyksen toimintaan oman aktiivisuutensa mukaan rennolla mielellä. ”

 

Hyvät yhteydet mahdollistavat modernin etätyönteon. Pudasjärvelle on muutamia vuosia sitten rakennettu koko pitäjän kattava valokuituverkko, joten tietoliikenneyhteydet ovat suurella osalla kuntalaisia hyvällä mallilla. Netti huilaa hyvin ja verkon kautta tarjolla on monenlaisia palveluja.”

Pudasjärvi on sopivan kokoinen kaupunki. Arjen sujuvuuteen täällä on tarjolla kaikki tarvittavat palvelut. Pienellä paikkakunnalla monet käytännön asiat sujuvat nopeasti, ei tarvitse jonotella. Asioita hoitaviin tahoihin saa yleensä näppärästi suoraan yhteyden. Pudasjärvellä asumisen takia en jää mistään paitsi. Pääsen tarvittaessa nopeasti käymään esimerkiksi Oulussa – joskus haluan käydä vaikkapa kulttuuririennoissa tai hienommassa ravintolassa. Jos haluaa kauemmas reissata, Oulun lentokenttä ja rautatieasema ovat minun mielestäni lähellä, noin tunnin ajomatkan päässä.”

Martan tarina

Martta Oinas-Panuma työskentelee paikallislehti Iijokiseudun päätoimittajana. Hän on perheenäiti, joka asuu Panuman kylässä ja kuuluu vanhaan porosukuun.

Skip to content